Veszprém, vagy ahogyan egy legenda nyomán nevezik, a királynék városa páratlan gazdagságú látnivalót kínál az idelátogatóknak. Patinás épületei, szobrai, közintézményei előkelő helyre emelik őt az ország turisztikai térképén, az utazók és fesztiválozók számára kedvelt cél, a kikapcsolódás, szórakozás helyszíne.

Hosszú évszázadok, sőt évezredek alatt gyűjtötték össze azt a páratlan kulturális kincstárat, amit ma Veszprém belvárosaként ismerhetünk. Ennek központi építménye a vár, amely egyike a legrégebbi magyarországi váraknak, hiszen már a 10. században, Géza fejedelem korában is létezett.

A belvárosban található Veszprém kulturális, közigazgatási és szakrális intézményeinek zöme. Ezek közül érdemes megtekinteni a várkapun kívül, annak közvetlen közelében elhelyezkedő Városházát és a vele szemközt lévő zirci cisztercita rend által épített Pósaházat. A vár kapujában álló Tűztornyot, a Fecskendőházat, az első világháború halottjainak emlékét őrző Hősök Kapuját, a Szent György- és Gizella-kápolnát, a Dubniczay-palotát, vagy a Modern Képtárat.

Az Óváros tér felől két emblematikus épület fogadja az az utazót. Ezek egyike az 1857-ben, eredetileg egyházi banknak készült, romantikus stílusú épület, amely 1990 óta polgármesteri hivatalként üzemel. A másik a város kulturális életében ugyancsak jelentős szerepet betöltő, copf stílusban épült Pósaház, amely nevét egykori tulajdonosáról, a könyvkereskedő-nyomdász Pósa Endréről kapta.

A nyolc évszázadra visszatekintő Tűztorony Veszprém egyik legismertebb jelképe. Zenélő óratornyában óránként felcsendül a veszprémi zeneszerző, Csermák Antal verbunkos szerzeménye. A torony az eredetileg tűzoltószertárnak tervezett, majd sokáig városházaként funkcionáló Fecskendőházzal együtt a belváros emlékezetes épülete.

A Vár utca 3. szám alatt található eklektikus stílusú épület a Modern Képtár – Vass László gyűjtemény számára ad helyet. A kilenc kiállító teremből álló épületben Vass László műgyűjtő mintegy 600 darabot számláló magángyűjteményének válogatott anyaga tekinthető meg. A Vass-gyűjteményben az ismert magyar képzőművészek alkotásai mellett helyet kapnak az európai absztrakció legnagyobbjainak rajzai, sokszorosított grafikái és szobrai.

Ahogy haladunk a Vár utcán felfelé, mind mélyebbre kerülünk a legendák világába. A Szentháromság téren található Veszprém egyik legszebb barokk emléke, az 1751-ben épült Dubniczay-palota. Jellegzetes oromdíszén két angyal tartja kezében a Jó Tanács Anyjának képét. A palota ad helyet egyebek mellet a Teguláriumnak is. Ez az egyedülálló téglagyűjtemény a római kortól napjainkig mutatja be az agyag alapú építőanyag felhasználásának lehetséges módozatait, valamint a téglagyártás régi eszközeit.

A tér monumentális épülete az Érseki Palota és a vár egyik legrégebbi kegyhelyének számító Szent Mihály Bazilika Főszékesegyház. A monumentális épületek közt találjuk a szerényebb Gizella-kápolnát. A legenda szerint a kápolnát István király emeltette felesége, Gizella tiszteletére, aki isteni beavatkozásnak köszönhetően menekítette meg férjét pogány üldözőitől, a vár ormán kereszttel a kezében mutatva Istvánnak a menekülési útvonalat. A város későbbi krónikásai viszont egyértelműen azt állítják, a Gizella-kápolnának semmi köze a hajdani királynéhoz. Annyi bizonyos, hogy az épület középkori falfestményei és a keresztboltozatos szentély maradandó élményt nyújt az idelátogatóknak, akárcsak a Szent György-kápolna, ahol a legenda szerint Szent Imre herceg szüzességi fogadalmat tett.

Ha a várbéli séta után a történelmi emlékek közelsége valami nagyobb távlatért kiált, érdemes részt venni a veszprémi kilátótúrán. A környék kilátóinak meglátogatása akár egésznapos program is lehet, melynek során megismerhető a városnak és környékének festői látképe. Ugyancsak remek szórakozási lehetőséget kínál a Veszprémi Állatkert. Az parknak otthont adó vadregényes Fejes-völgy és a Gulya-domb játékos ösvényein sétálva könnyen érezheti úgy a látogató, hogy az afrikai szavannákon, vagy a dél-amerikai dzsungelben barangol. Az állatkert a közelmúltban egy újabb kiváló helyszínnel bővült – a nemrégiben megnyílt Dínó Park az őshüllők korába repíti el a látogatókat.

Veszprém minden évszakban tárt karokkal várja a fesztiválok szerelmeseit is.

Útvonaltervezés