Badacsonyt a Balaton parti hegyek fejedelmének szokták nevezni, hiszen 437,4 méterével a Tapolcai-medence legmagasabbika. A hegy többszöri vulkánkitöréseknek köszönheti létét, melyek során a feltörő bazaltláva függőleges és vízszintes elválású oszlopokban hűlt ki. Így alakultak ki a hegy peremén látható, monumentális bazaltoszlopok, vagy más néven a „kőzsákok”, melyek közül az egyik legnevezetesebb a Kőkapu.

A Kőkaput valójában a szél és a víz oldó hatása formálta azzá, ami, ám a legenda szerint óriások rakták egymásra ezeket az építőköveket, ám valaki megzavarta őket játszadozás közben, így magára hagyták a tájat, s benne játékaikat.

A Badacsony a szőlő és bor városa – a hegyen már a Kr. e. 4. században is foglalkoztak szőlőtermesztéssel a kelták. A fejlett badacsonyi szőlőkultúra megteremtése a rómaiaknak köszönhető, és ezt a hagyományt őrizték meg, vették át azután a honfoglaló magyarok is, akik a történelmi viharok dacára sem adták fel a mesterséget.

A badacsonyi szőlőkről egészen a XVIII. századig nincsenek írásos feljegyzéseink. A fellelhető írásbeli források tanulsága szerint a világi és egyházi nagybirtokosok közül Ranolder János veszprémi püspök, az Esterházy-család, a Hertelendyek, a Tarányiak, a Szegedyek birtokoltak itt szőlőket. 1930 után az itt palackozott borok szinte az egész kontinenst bejárták, sőt, még Amerikába is jutott belőlük. A szőlők tekintélyes része ma is magántulajdonban van, helyi családi vállalkozások keretében folyik a gazdálkodás, a borkészítés, illetve annak értékesítése.

De azok sem maradnak program nélkül, akik a festői Badacsony természeti és kulturális kincseit szeretnék inkább megismerni. A művészetekre nyitottabb utazók számára igazi felüdülést kínál az Egry József emlékmúzeum, amelyet a messze híres festőművész egykori műteremlakásából alakítottak ki. A Balaton festőjeként ismert Egry József a 20. századi magyar képzőművészet kiemelkedő alakja.

Ugyancsak izgalmas úti cél lehet a Szegedy Róza-ház irodalmi emlékmúzeum, amely a költő Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza életét és pályáját mutatja be az érdeklődőknek.

A természetjárók és a patinás történelmi építmények szerelmeseit várja többek között a Bujdosók lépcsője, a Rózsakő, a Ranolder-kereszt, a Klastromkút, a Szent Imre templom, a Szent István király kápolna, és a nemrégiben megépült Kisfaludy-kilátó.

A Badacsony-hegy nyugati oldalán található Bujdosók lépcsője sok esetben próbára teszi a túrázókat 464 lépcsőfokával, ám aki elég kitartó és eljut a badacsonytördemici kilátóig, bámulatos panorámában részesülhet. A kevésbé kitartóakat segítik útközben a kuruc kor ismert alakjairól (Bercsényi Miklósról, Mikes Kelemenről, Cinka Pannáról) elnevezett pihenőhelyek, az útközbeni felüdülés kis szigetecskéi.

A Rózsakő elnevezése Kisfaludy Sándortól ered, akinek egykori szőlője felett hevert a hegy oldaláról legördült lapos kőtömb. A költő feleségével gyakorta üldögélt ezen a kövön, ahonnét csodás kilátás nyílt a Balatonra. A legenda szerint az a legény és leány, aki egymás kezét szorítva ráül a kőre háttal a Balatonnak, még abban az esztendőben összeházasodik, és hosszú, boldog közös életük lesz. Sőt, ha egy, a kedvese után epekedő lány ül a kőre, szerelme hamarosan beteljesedik.

Igazi zarándokhelynek számít a Ranolder-kereszt. A 12 méter magas kőkeresztet Ranolder János veszprémi püspök állíttatta a 19. század derekán a Harangozó Börc fölé. A Harangozó Börc (bérc) egy, a levegőbe hosszan kinyúló sziklapad, amelyet ha kalapáccsal vagy egy kővel megütnek, jellegzetes, harangszóhoz hasonló hangot ad ki.

A Kisfaludy-kilátó a Balaton legmagasabb kilátója, amely a Badacsony-hegy 437 méteres magassági pontján épült meg. Legfelső szintjéről keleti irányba ráláthatunk az Őrsi-hegyre, Ábrahámhegyre és a Fülöpi-hegyre, de tiszta időben a Tihanyi-félszigetig is ellátunk. Észak és nyugat felé tekintve pedig a Tapolcai-medence vulkanikus hegyei, valamint a Káli-medence vidéke tárul elénk.

A hegy régi szakrális felépítményei közül a mára kolostor nélkül maradt Klastromkút és a Szent Imre templom várja az idelátogatókat. A Klastromkút forrás hűs vizét ma is megkóstolhatják a túrázók.

A Badacsony-hegy a kulturális értékek, a történelem, és a jó borok szerelmesei számára egyaránt kiváló célpont. A hely páratlan szépsége, az itteni borászatok kiváló nedűi és a badacsonyiak vendégszeretete egyaránt garantálja a felhőtlen kikapcsolódást.

Útvonaltervezés